Veelgestelde vragen

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is dagelijks geopend. Niet alle
deelnemende musea, molens en erfgoedlocaties zijn elke dag geopend, maar de meeste zijn tussen 9 tot 17 uur open. Klik hier voor de actuele openingstijden.

Op de Zaanse Schans kan  betaald worden met een bankpas of creditcard. Op enkele locaties is het nog wel mogelijk cash te betalen. Ticket Zaanse Schans en parkeerkaarten zijn uitsluitend te betalen met een bankpas of creditcard.

Je kunt het Zaans Museum, de Verkade Experience, het Molenmuseum, het Wevershuis en de Kuiperij, de Stijlkamer, alle molens (die op dat moment open zijn) en Museum Zaanse Tijd bezoeken met het Ticket Zaanse Schans. Het gebied en overige locaties zijn vrij toegankelijk.

De huizen zijn niet openbaar toegankelijk. Wegens privacy verzoeken wij de bezoeker niet de tuinen en of huizen te betreden.

Er zijn op twee plaatsen openbare toiletten aanwezig: Bij Ingang Oost, in gebouw “De Bezem” aan het Schipperplein en nabij de steiger op de Kalverringdijk. Een invalidentoilet en commode vind je bij het gebouw “De Bezem” en op de Kalverringdijk. Een douche vind je bij het gebouw “De Bezem”. Het gebruik van toiletten is betaald. Ben je in het bezit van Ticket Zaanse Schans dan heb je vrij toegang tot de toiletten.

Er zijn honden toegestaan op de Zaanse Schans, mits deze zijn aangelijnd. Het verschilt per ondernemer en deelnemende musea, molens en erfgoed locaties of honden mee naar binnen mogen. Voor de musea en molens geldt dat honden niet toegelaten worden, mits dit SOS honden zijn.

Het is verboden om zonder toestemming van de Zaanse Schans binnen en buiten opnames te maken voor commerciële doeleinden. Fotografen en filmploegen dienen vooraf een aanvraag te sturen via communicatie@dezaanseschans.nl. Jouw aanvraag zal op werkdagen beantwoord worden.

Drones zijn niet toegestaan op de Zaanse Schans en in de Kalverpolder i.v.m. overlast voor bewoners, ondernemers, bezoekers en dieren. Het vliegen van drones op de Zaanse Schans is niet toegestaan voor commerciële doeleinden of privé doeleinden. U kunt in uitzonderingsgevallen toestemming vragen aan Stichting de Zaanse Schans via mail communicatie@dezaanseschans.nl en alleen als de operator in het bezig is van een ROC (RPAS Operator Certificaat) waarna de wettelijke regels in acht worden genomen.  De aanvraag kan je sturen naar communicatie@dezaanseschans.nl. Jouw aanvraag zal op werkdagen beantwoord worden.

Je bent van harte welkom om trouwfoto’s te maken op de Zaanse Schans. Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen tenzij je met een professionele film- en cameraploeg komt. Wens je foto’s in een molen, museum of ambacht locatie te nemen dan kun je een aanvraag sturen naar communicatie@dezaanseschans.nl en zal je aanvraag zo spoedig mogelijk beantwoord worden. Wij zouden het leuk vinden het resultaat te mogen ontvangen en gebruiken. Jouw aanvraag zal op werkdagen beantwoord worden.

Er zijn twee informatiebalies aanwezig op de Zaanse Schans. Deze kun je vinden bij de ingang Oost aan de Schansend en op de Kalverringdijk. Hier worden de meeste verloren spullen ingeleverd en verzameld.

Dat is toegestaan. Het is niet toegestaan eigen eten te nuttigen in de restaurants, deelnemende musea, molens en erfgoedlocaties.

Bij calamiteiten moeten bezoekers en chauffeurs de aanwijzingen van de medewerkers Stichting de Zaanse Schans, politie en/of brandweer opvolgen.

Fietsen moeten worden gestald in de daarvoor bedoelde fietsenrekken. Het is niet toegestaan om over het terrein van de Zaanse Schans te fietsen of fietsen te stallen. Op de Kalverringdijk mag wel worden gefietst. Graag wel rekening houden met overstekende bezoekers, die zich er niet van bewust zijn dat het ook een fietspad is. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaar of host. 

De winkels op de Zaanse Schans hebben verschillende openingstijden gedurende het hoog- of laagseizoen. Klik hier voor de actuele openingstijden.

Tijdens de feestdagen is het mogelijk om de Zaanse Schans te bezoeken. Enkel tijdens kerst en nieuwjaarsdag wisselen de openingstijden, klik hier voor een overzicht. 

De Zaanse Schans geeft een beeld van de Zaanstreek in de 17e en 18e eeuw. Dit betekent – helaas – dat de toegankelijkheid hierop is aangepast en uit een ander tijdperk stamt. Dit om het nostalgisch en historisch beeld vast te houden. Voor rolstoelen/rollators is het hierdoor niet overal rolstoel toegankelijk. De Zaanse Schans beschikt echter wel over laagdrempelige bruggen en invalide toiletten. Deze zijn te vinden in de toiletgroepen op het Schipperplein en de Kalverringdijk en in het Zaans Museum. Het Molenmuseum en het Zaans Museum zijn toegankelijk voor rolstoelen. Van alle molens is alleen Het Jonge Schaap rolstoel toegankelijk. Museum Zaanse Tijd heeft twee ‘rolstoelplanken’, waardoor de begane grond toegankelijk is voor rolstoelen.

Nee, helaas heeft de Zaanse Schans geen kluisjes of andere faciliteiten om je bagage op te slaan tijdens bezoek.